Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤOY ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ σε ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ και ΚΟΡΙΝΘΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤOY ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ " OI ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ" ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ (20.5.2018)
EΔΩ Η "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ" ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Aγαπητέ Νίκο,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φίλοι,
Εδώ και λίγο καιρό κρατάω στα χέρια μου έναν μικρό, ανεκτίμητο θησαυρό, που όπως κάθε νεογέννητο, προκαλεί συναισθήματα, συγκίνηση, σκέψεις και περισυλλογή.
Εκπέμπει συγκινησιακή φόρτιση τέτοια που αδυνατεί κανείς να μετρήσει το μέγεθος και την έκτασή της.
Τούτος ο ανεκτίμητος θησαυρός ακούει στο όνομα «οι γενναίοι της Ελευσίνας» και είναι το δεύτερο πνευματικό «παιδί» ή δημιούργημα του φίλου συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού «ΕΙΚΟΝΑ της περιοχής» και της τοπικής εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΡΟΜΜΥΩΝΑ».
Πρόκειται για ένα βιβλίο, περιεκτικότατο που συμπυκνώνει με έναν λόγο λιτό και απέριττο, με μια γραφή λακωνική μεν, κυριολεκτική δε, με μια μοναδική αφηγηματική ικανότητα και με μια μεγαλειώδη όσο και απλοϊκή, με την καλή έννοια του όρου, προσέγγιση, στο περιορισμένο εύρος των 140 περίπου σελίδων του, τα βασικά και τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Ιστορίας της Ελευσίνας, σε συνάρτηση με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές, που διένυε η χώρα μας κατά τη δεκαετία του 1950. Δηλαδή, κατά την πολύ κρίσιμη μετεμφυλιακή περίοδο της φτώχιας, της ανέχειας, του διογκωμένου και αδελφοκτόνου μίσους, του μισαλλόδοξου πάθους, της απροκάλυπτης έχθρας και του αλληλοσπαραγμού.
Κατά την εποχή που σπάραζε το μάτι σου να δει Ειρήνη και η καρδιά σπαρταρούσε για αλληλεγγύη και αγάπη, αγαθά δυσεύρετα στο «ανθυγιεινό» και απάνθρωπο κλίμα που επικρατούσε τότε. Ένα κλίμα που βίωσε ως το μεδούλι του, ο συγγραφέας στο στάδιο της ωρίμανσης και της μετάβασης από τα άγουρα παιδικά του χρόνια, σε εκείνα της εφηβείας.
Με τον τίτλο «Οι γενναίοι της Ελευσίνας» παραπέμπει άμεσα και επεξηγεί την επιλογή περιγραφής προσώπων και χαρακτήρων , γεγονότων και περιστατικών που σημάδεψαν ανεξίτηλα εκείνα τα χρόνια την κοινωνική ζωή της Ελευσίνας και τις διαπροσωπικές σχέσεις των κατοίκων της και που, σαφέστατα αποτελούν μια «μικρογραφία» και μια απεικόνιση των παράλληλα εκτυλισσόμενων ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, στην αγαπημένη μας πατρίδα , την Ελλάδα.
Σε δωρική δομή ο αφηγηματικός λόγος του συγγραφέα, χωρίς περιττολογίες και περιστροφές, άμεσος, καθαρός και περιεκτικός, μας μεταγγίζει επιτυχώς, συναισθήματα και προβληματισμούς, αποδεικνύοντας έμπρακτα, τη μαεστρία και τη συγγραφική του δεινότητα.
Μεταφέροντάς μας από εποχή σε εποχή, από τόπο σε τόπο, από γεγονός σε γεγονός κι από συγκίνηση σε συγκίνηση καταφέρνει να μεταλαμπαδεύσει και να μεταφέρει τον μύχιο τρόπο σκέψης του ήρωα και κατ’ επέκταση του ιδίου στους αναγνώστες του.
Η πέννα του Νίκου εκφράζει τόσο κυριολεκτικά και κάθετα τις ενδόμυχες σκέψεις του, που κυριολεκτικά και κάθετα καρφώνονται κι αυτές με τη σειρά τους στο νου και την ψυχή μας.
Περιδιαβαίνοντας τις σελίδες του βιβλίου αναρωτήθηκα κι εγώ αρχικά, όπως θα έκανε ο κάθε αναγνώστης, τι σημαίνει άραγε ο τίτλος, ποιοι να είναι « οι γενναίοι της Ελευσίνας». Την απάντηση μου την έδωσε εκ των υστέρων στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, 11/3/18, στο Δήμο Ελευσίνας ο φιλόλογος καθηγητής και ομιλητής, εν προκειμένω, κ. Mιχάλης Λεβέντης : «Γενναίοι είναι οι μπόμπιρες που ετοιμάζονται να κλωτσήσουν το τόπι σε μιαν ασπρόμαυρη φωτογραφία, ασπρόμαυρη, παιδική ηλικία, ασπρόμαυρη εποχή? Προφανώς αυτό εννοεί ο συγγραφέας, όπως εντάσσει την παλιά φωτογραφία, σ’ ένα ιδιαίτερο περιβάλλον: ανάμεσα στα ακέφαλα αγάλματα που βρίσκονται έξω ακριβώς από το Μουσείο της Ελευσίνας, με φόντο μια καμινάδα να καπνίζει φτιάχνοντας με τον καπνό της σχήματα ενός αβέβαιου μέλλοντος».
Ή μήπως γενναίους εννοεί τους «ήρωες» του βιβλίου που τόσο εύστοχα και μελίρρυτα περιγράφει και που τόσο επηρέασαν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του στην εύπλαστη παιδική του ηλικία? Τον Βασίλη Λάσκο τον Ελευσίνειο κυβερνήτη του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», που έγραψε ιστορία, Τον κυρ-Αντώνη, τον αντιφασίστα πατριώτη, που του δίδαξε ιστορία, τον κυρ-Μήτσο τον τορναδόρο που του δίδαξε τι θα πει ζωή, την κ. Νίνα τη σοφή δασκάλα, που τον ταξίδεψε στον κόσμο της γνώσης και του βιβλίου, τη Φλώρα με τους γονείς, πολιτικούς κρατούμενους, που τον έκανε να προβληματιστεί, την Ελένη με τον αλκοολικό πατέρα που έπρεπε μόνη της να νοιάζεται την οικογένεια και το μέλλον της. Μπορεί να εννοεί και το φίλο του τον Ορέστη που σπούδαζε αρχαιολογία και τον «μύησε» στα «Ελευσίνια μυστήρια» ή το φίλο του το Δημήτρη που επιδιδόταν με επιτυχία στη Ζωγραφική ή τον αδερφό του το Γιώργο, τον ηθοποιό, που τον μύησε στη Δραματική Τέχνη!!
Μπορεί και να εννοεί κάποιον ακόμα, που με μεγάλη έκπληξη και χαρά, αναπάντεχα συνάντησα ανάμεσα στους πολλούς και αξιοθαύμαστος ήρωές του, έναν οικείο, πιο δικό μου ήρωα : τον πατέρα Γιώργο Πυρουνάκη, μια σπουδαία εκκλησιαστική μορφή. Έναν ιερέα που τίμησε το ράσο του όσο κανείς και στάθηκε με όλο του το είναι στο πλευρό των αδικημένων, ιδίως στα χρόνια της Χούντας που πολλές οικογένειες διαμελίστηκαν και δοκιμάστηκαν παντοιοτρόπως.
Όπως και να έχει, η υπόθεση του βιβλίου ξετυλίγεται στην εργατούπολη της Ελευσίνας και καλύπτει περίπου κατά το ήμισυ τη δεκαετία του 1950 και του 1960, όπως τη βίωσε πραγματικά ο συγγραφέας ως μικρό παιδί κι όπως τη φαντάστηκε σαν ονειροπόλος έφηβος ή όπως του την ενέπνευσε η μούσα της πέννας και του λόγου!
Δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα ή τη φαντασία. Σε πολλά έπεσα έξω έτσι καθώς η περιέργεια με ωθούσε στη διερεύνηση μιας τέτοιας μορφής. Έτσι παραιτήθηκα από την προσπάθεια και κοίταξα να κρατήσω τα ουσιώδη, τα άφθονα μηνύματα της ανθρωπιάς, της Αλληλεγγύης και του αγώνα για το δίκιο, την Αγάπη, την καλωσύνη που εκπέμπονται, από το έργο αυτό. Τα ιστορικά στοιχεία και τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που παρατίθενται με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν στο έπακρο τον αναγνώστη, ώστε να ανατρέξει από μόνος του, στις αναγκαίες και χρήσιμες αντιπαραβολές και συγκρίσεις με το σήμερα.
Αλλά ας δούμε λίγο την υπόθεση του βιβλίου. Ξεκινάει με τη μετακόμιση της «ακέφαλης», λόγω της παρατεταμένης και μόνιμα αισθητής απουσίας του πατέρα, οικογένειας του δεκάχρονου Νίκου στην Ελευσίνα. Επεκτείνεται στη συνέχεια στις πρώτες και πιο χαρακτηριστικές και σημαντικές εμπειρίες και γνωριμίες του μικρού παιδιού στο νέο τόπο που μετακόμισε. Πολύ ενδιαφέρουσες και περιγραφικές είναι οι αναφορές στον τρόπο ζωής, στις συναναστροφές, στις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των κατοίκων της Ελευσίνας καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Η ύπαρξη και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, παρουσία φύλακα παίρνει διαστάσεις απροσδόκητες στο παιδικό μυαλό και τη φαντασία. Είναι ένας άλλος κόσμος που σε καλεί οπωσδήποτε να τον ανιχνεύσεις, να τον ψηλαφήσεις, να τον διερευνήσεις.
Όπως ένας άλλος κόσμος ήταν, είναι και θα είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί, το πέρασμα στην εφηβεία και τα πρώτα ερωτικά χτυποκάρδια που με πολύ αθωότητα, και τρυφεράδα περιγράφονται, στη διάρκεια αυτού του ευχάριστου, νοσταλγικού και γεμάτο σταθμούς και μνήμες ταξιδιού, όπου μας πήρε μαζί του και μας συνεπήρε ο συγγραφέας.
Φίλε Νίκο Εύχομαι να είναι καλοτάξιδοι «οι γενναίοι σου» και σύντομα να συνταξιδέψουμε στο πέλαγος των αναμνήσεων του πολυκύμαντου βίου σου, με μια νέα κατάθεση ψυχής. Σ’ ευχαριστούμε.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤOY ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ " OI ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ" ΣΤHN KOΡΙΝΘΟ- 20.11.2018
ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ, ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ
“ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ” ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Με πολύ χαρά το κορινθιακό κοινό καλωσόρισε την Κυριακή 21 Οκτώβρη στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου τους «Γενναίους της Ελευσίνας», το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Νίκου Δενδρινού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κορινθίων συγγραφέων και το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων και το βιβλίο παρουσιάστηκε εκτενώς από την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Λύρα και τον συγγραφέα Γιάννη Μπάρτζη. Η εκδήλωση καλύφθηκε μουσικά από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Νικολάου και πλαισιώθηκε για την ανάγνωση των κειμένων από νέους, μαθητές του Λυκείου. Ιδιαίτερη μνεία που θεωρήθηκε αναγκαία και σημαντική,αλλά επιβεβλημένη στην περίσταση.
Η πρώτη παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, των «Γενναίων της Ελευσίνας» πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην πόλη που το ενέπνευσε.
Αλησμόνητο το απόγευμα της 11ης Μαρτίου 2018 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μεγάρου Ελευσίνας.
Ο Δήμαρχος, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, προσωπικότητες, φορείς, συγγενείς, φίλοι αγαπημένοι από την πόλη του Αισχύλου, την Κόρινθο, τον Άσσο, τον Πειραιά, τους Αγίους Θεοδώρους, τα Μέγαρα κι αλλού.
Ανάμεσά τους ξεχωριστή κι αγαπημένη παρουσία, η σύντροφος ζωής του συγγραφέα που παρακολουθούσε διακριτικά κι εναγώνια, σε απόσταση αναπνοής την πορεία της εκδήλωσης. Εκεί μέσα, στο περιβάλλον των αναβιωμένων αναμνήσεων που ξεπηδούσαν από την ανάγνωση των κειμένων και της επιδοκιμασίας του θετικού αποτελέσματος μιας κοπιώδους, κοινής προσπάθειας η Λένα Δενδρινού , χτυπημένη ανεπάντεχα από την επάρατη νόσο, εξακολουθούσε να ζει , να αναπνέει και να ελπίζει…
Δυστυχώς, ο επιθετικός εχθρός δεν της άφησε περιθώρια άμυνας. Μία μετά την άλλη οι αντοχές της έσπασαν κι ο οργανισμός της καταβλήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στις 29 Μάρτη , λίγες μέρες αργότερα, μέσα στον ίδιο μήνα θρηνήσαμε τον αδόκητο χαμό της. Έτσι αστραπιαία και εν ριπή οφθαλμού γράφτηκε ο επίλογος μιας σαραντάχρονης φιλίας, συντροφικότητας, κοινών αγώνων, κοινού προσανατολισμού και ταύτισης στόχων και επιδιώξεων...
Έτσι αστραπιαία η Λένα μας έσβησε σαν το κερί!
Εκείνα που δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ, ούτε ως αξίες ούτε ως χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς της, που θα μας έρχονται στη μνήμη όσο θα ζούμε και θα θυμόμαστε είναι η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η έμφυτη ευγένεια, η κοινωνικότητα και η πνευματική καλλιέργεια που διέθετε και μας κοινωνούσε! Πάντα διαλλεκτική, πάντα εχέμυθη και πάντα σταθερή σε αξίες και αρχές... Μόνιμα χαμογελαστή, φιλόξενη και δημιουργική. ..
Η δεύτερη παρουσίαση έγινε στους Αγ. Θεοδώρους και συνέπεσε με την σαρανταήμερη απουσία της.
Την Κυριακή 21 Οκτώβρηυ, έξη μήνες, σχεδόν, μετά το θάνατό της, στην παρουσίαση του βιβλίου την Κόρινθο, όπου ήμασταν όλοι εκεί παρόντες, μας δόθηκε η δυνατότητα και μια καλή ευκαιρία να την μνημονεύσουμε και να την θυμηθούμε ξανά.
Άλλωστε η αύρα της δεν είναι μακρυά. Κάπου εδώ γύρω διαχέεται και μας φωτίζει, αποτρέποντας τη λήθη και τη λησμονιά.
ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤOY ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ "Ο ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ" ΚΑΙ "OI ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ" ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ (16.12.18)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου