Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ


  Η ΠΡΩΤΗ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΚΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ 
Στα  πρώτα της βήματα στον κόσμο της ποίησης, από μαθήτρια στο γυμνάσιο ακόμα, την στήριξε η καταξιωμένη στον Πνευματικό-Καλλιτεχνικό χώρο Λιλή Ιακωβίδη που της είχε αναγνωρίσει ευθύς εξ αρχής το χρίσμα της “θείας χάρης”, όπως αποκαλούσε η ποιήτρια το έμφυτο  ταλέντο της, δημοσιεύοντας ποιήματά της στα ‘’ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ’’ του πατέρα Πυρουνάκη (1970-71).








 



Η  ΛΙΛΗ ΙΑΚΩΒΙΔΗ  ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ "ΣΒΗΣΕΙ"






Με την κόρη της Λιλής Φραντζέσκα Ιακωβίδη






Μετά τις σπουδές στη Φλωρεντία και την εγκατάστασή της στην Κόρινθο πολλοί άλλοι επώνυμοι λογοτέχνες την ενθάρρυναν  σημαντικά με τις ενθουσιώδεις και θετικές κριτικές τους, μεταξύ των οποίων  oι:  Έφη Πανσελήνου, Παπαχρήστου-Πάνου Ευαγγελία, Βασίλης Λαζανάς

με τον Νικηφόρο Βρεττάκο

Με τον Στέλιο Γεράνη

Με το Νότη Περγιάλη
Νικηφόρος Βρεττάκος, Νότης Περγιάλης, Διδώ Σωτηρίου, Ιφιγένεια Χρυσοχόου, Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, Γιώτα Παρθενίου  κ..α.
Σταθμό, όμως, στην πορεία της αποτέλεσε ο ποιητής Νίκος Μπλέττας – Δούκαρης, που επιστρέφοντας, το 1985, από την μακροχρόνια αυτοεξορία του στην Μπολόνια της Ιταλίας, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κόρινθο, όπου και γνωρίστηκαν και ακολούθησαν κοινή πορεία. 

   KΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ  ΑΠΟ  ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Θα παραθέσουμε εδώ τις γραπτές κριτικές παρατηρήσεις των επώνυμων λογοτεχνών που την ενθάρρυναν να συνεχίσει την πορεία της στον "δυσκολοπερπάτητο δρόμο της ποίησης"  όπως η Λιλή τον αποκαλούσε



















ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ-ΠΑΝΟΥ





ΓΙΩΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ








ΜΕ ΤΗ ΖΩΡΖ ΣΑΡΉ  ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΚΑΡΤΣΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΑΙΔΡΑΣ ΖΑΜΠΑΘΑ-ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου